Nahajate se:   domov - PREDSTAVITEV MARKOVSKE KULINARIKE OB FAŠENKU (PUSTU) IN KOLINAH

PREDSTAVITEV MARKOVSKE KULINARIKE OB FAŠENKU (PUSTU) IN KOLINAH

NOVOST V PUSTNEM ŠOTORU

V nedeljo, 23. 2. 2025 bo v pustnem šotoru, v industrijski coni Markovci, potekal nov dogodek z naslovom: 

PREDSTAVITEV MARKOVSKE KULINARIKE OB FAŠENKU (PUSTU) IN KOLINAH

s pričetkom ob 15.00 uri oz. po predstavitvi etnografskih pustnih likov, ki bo potekala na občinskem dvorišču. Vsi nastopajoči in gledalci so  po nastopu vabljeni v pusti šotor.

 

Organizator (Občina Markovci), smo letos želeli pustnemu dogajanju dodati še nekaj novega. K sodelovanju smo povabili društvo podeželskih žena Občine Markovci, Turistično društvo Občine Markovci, Kulturno društvo Bukovci in Pihalno godbo Občine Markovci in še nekaj nastopajočih.

 

Koline so včasih veljale za največji posvetni praznik na podeželju,  v občini Markovci pa je takoj za kolinami fašenk ali pust, ki zadnja leta že prekaša praznik kolin. Za oba praznika  je značilno, da se ljudje družijo ter dobro in veliko jedo, predvsem mesnih in »mastnih« jedi. Iz tega je vsem znan rek: Pust masten okrog ust. Organizatorji smo se odločili, da združimo oba praznika in ju skušamo obiskovalcem predstaviti s kulinariko, ki je precej podobna, razlikuje se predvsem v sladicah.

Obiskovalcem želimo ob tem dogodku predstaviti nekaj značilnih jedi, ki smo jih in jih še  pripravljamo v naših domovih ob kolinah in fašenku (pustu). Te jedi bodo obiskovalci lahko poskusili in si ogledali kako naredimo okusne domače krofe.

Jedi ob kolinah:

Koline so včasih potekale skozi ves dan. Pri delu je bilo prisotnih več ljudi, zato se je skozi ves dan kuhalo in jedlo. Zvečer pa se je na kolinah zbrala cela širša družina ob bogato obloženi mizi. Gospodinja je za kolinsko večerjo pripravila: hrtiševo juho, hrtišne kosti,  pečeno meso, klobase, razne solate in priloge tudi kislo zelje ali repa ni manjkala. Za sladico je postregla jabolčni kompot, pogače in potico.

 

Pustne jedi:

Tradicionalne jedi, ki so jih v pustnem času pripravljale naše babice in mame so bile: mesna juha s smetano,  kuhana rdeča rebra, domače klobase, pečena svinjaka glava, kislo zelje ali repa, kuhan krompir, domač kruh. Za najznačilnejšo pustno sladico veljajo krapčiči (krofi),  poleg tega pa še kvašeni flancati, ocvrte miške, krhki flancati in kompot iz suhih sliv. Te jedi ob pustu še danes pripravljajo v marsikateri družini in z njimi pogostijo domače in maškare, ki jih obiščejo.

 

Na dan dogodka bomo pripravili naslednje jedi, z njimi pogostili nastopajoče etnografske maske in jih proti manjšemu plačilu ponudili  obiskovalcem.

 Na voljo bo: dušeno kislo zelje, pražen krompir, svinjska pečenka in domača klobasa, pečena svinjska glava in sveže ocvrt krapčič (krof) ali kvašeni flancat.

 

Članice društva podeželskih žena občine Markovci bodo na dogodku cvrle krofe in za obiskovalce pripravile  praktičen prikaz izdelave krofov ter delile informacije kako narediti lep predvsem pa okusen krof. Poleg klasičnih krofov bo mogočeno dobiti tudi informacije kako pripraviti krofe z drožmi.

 

Člani Kulturnega društva Bukovci bodo poskrbeli za pražen krompir, ki ga bodo pripravljali v pustnem šotoru. Člani Turističnega društva pa bodo v šotoru pripravili dušeno kislo zelje.

 

Člani pihale godbe Markovci, ženska pevksa skupina Florine (KD Bukovci) in trije člani nekdanjega  ansambla Prerod bodo z glasbo poskrbeli za dobro vzdušje in dobro počutje obiskovalcev.

 

Vabimo vas, da nas obiščete  v čim večjem številu in se skupaj z nami vrnete v kulinarično preteklost, ki jo želimo ohraniti za naše zanamce.

NOVOST V PUSTNEM ŠOTORU

V nedeljo, 23. 2. 2025 bo v pustnem šotoru, v industrijski coni Markovci, potekal nov dogodek z naslovom: 

PREDSTAVITEV MARKOVSKE KULINARIKE OB FAŠENKU (PUSTU) IN KOLINAH

s pričetkom ob 15.00 uri oz. po predstavitvi etnografskih pustnih likov, ki bo potekala na občinskem dvorišču. Vsi nastopajoči in gledalci so  po nastopu vabljeni v pusti šotor.

 

Organizator (Občina Markovci), smo letos želeli pustnemu dogajanju dodati še nekaj novega. K sodelovanju smo povabili društvo podeželskih žena Občine Markovci, Turistično društvo Občine Markovci, Kulturno društvo Bukovci in Pihalno godbo Občine Markovci in še nekaj nastopajočih.

 

Koline so včasih veljale za največji posvetni praznik na podeželju,  v občini Markovci pa je takoj za kolinami fašenk ali pust, ki zadnja leta že prekaša praznik kolin. Za oba praznika  je značilno, da se ljudje družijo ter dobro in veliko jedo, predvsem mesnih in »mastnih« jedi. Iz tega je vsem znan rek: Pust masten okrog ust. Organizatorji smo se odločili, da združimo oba praznika in ju skušamo obiskovalcem predstaviti s kulinariko, ki je precej podobna, razlikuje se predvsem v sladicah.

Obiskovalcem želimo ob tem dogodku predstaviti nekaj značilnih jedi, ki smo jih in jih še  pripravljamo v naših domovih ob kolinah in fašenku (pustu). Te jedi bodo obiskovalci lahko poskusili in si ogledali kako naredimo okusne domače krofe.

Jedi ob kolinah:

Koline so včasih potekale skozi ves dan. Pri delu je bilo prisotnih več ljudi, zato se je skozi ves dan kuhalo in jedlo. Zvečer pa se je na kolinah zbrala cela širša družina ob bogato obloženi mizi. Gospodinja je za kolinsko večerjo pripravila: hrtiševo juho, hrtišne kosti,  pečeno meso, klobase, razne solate in priloge tudi kislo zelje ali repa ni manjkala. Za sladico je postregla jabolčni kompot, pogače in potico.

 

Pustne jedi:

Tradicionalne jedi, ki so jih v pustnem času pripravljale naše babice in mame so bile: mesna juha s smetano,  kuhana rdeča rebra, domače klobase, pečena svinjaka glava, kislo zelje ali repa, kuhan krompir, domač kruh. Za najznačilnejšo pustno sladico veljajo krapčiči (krofi),  poleg tega pa še kvašeni flancati, ocvrte miške, krhki flancati in kompot iz suhih sliv. Te jedi ob pustu še danes pripravljajo v marsikateri družini in z njimi pogostijo domače in maškare, ki jih obiščejo.

 

Na dan dogodka bomo pripravili naslednje jedi, z njimi pogostili nastopajoče etnografske maske in jih proti manjšemu plačilu ponudili  obiskovalcem.

 Na voljo bo: dušeno kislo zelje, pražen krompir, svinjska pečenka in domača klobasa, pečena svinjska glava in sveže ocvrt krapčič (krof) ali kvašeni flancat.

 

Članice društva podeželskih žena občine Markovci bodo na dogodku cvrle krofe in za obiskovalce pripravile  praktičen prikaz izdelave krofov ter delile informacije kako narediti lep predvsem pa okusen krof. Poleg klasičnih krofov bo mogočeno dobiti tudi informacije kako pripraviti krofe z drožmi.

 

Člani Kulturnega društva Bukovci bodo poskrbeli za pražen krompir, ki ga bodo pripravljali v pustnem šotoru. Člani Turističnega društva pa bodo v šotoru pripravili dušeno kislo zelje.

 

Člani pihale godbe Markovci, ženska pevksa skupina Florine (KD Bukovci) in trije člani nekdanjega  ansambla Prerod bodo z glasbo poskrbeli za dobro vzdušje in dobro počutje obiskovalcev.

 

Vabimo vas, da nas obiščete  v čim večjem številu in se skupaj z nami vrnete v kulinarično preteklost, ki jo želimo ohraniti za naše zanamce.